Afdrukken

homepage van het vernieuwde WieIsDeBesteMakelaar.nl

7 jaar geleden ging er een behoorlijke schok door de makelaardij. Met de lancering van WIDBM konden consumenten hun makelaar open en bloot een beoordeling geven. Onafhankelijk en transparant.

Inmiddels is dat de gewoonste zaak van de wereld en heeft zelfs funda het concept, met aanpassingen en beperkingen, gekopieerd (na behoorlijk wat onrust bij de NVM makelaars).

Sinds 1 januari dit jaar zijn er grote veranderingen te vinden op de vergelijkingssite WieIsDeBesteMakelaar.nl . Veranderingen die mogelijk wederom een schokgolf door de makelaardij laten gaan. Met name het derde punt hieronder.

We zetten hier de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.

Reageren op een beoordeling

Eindelijk kan de makelaar reageren op een beoordeling. Dit zal ongetwijfeld een belangrijke reden zijn voor makelaars om (weer) gebruik te maken van WIDBM. Met name bij, volgens de makelaar, onterechte beoordelingen werd het ervaren alsof je als makelaar met de rug tegen de muur stond. Nu kan er in elk geval weerwoord gegeven worden.

reageren op een beoordeling bij WIDBM

Om een reactie te kunnen plaatsen is het nodig om de eigen kantoorpagina op WIDBM te ‘claimen’. Met die claim wordt aangegeven de kantoorpagina te willen beheren. Als dat goedgekeurd wordt ontvangt de makelaar inloggegevens zodat er op beoordelingen gereageerd kan worden.

Eigen gegevens beheren op WIDBM

Zoals hierboven al staat is het mogelijk om de eigen informatie op WieIsDeBesteMakelaar te beheren, nadat de kantoorpagina geclaimd is.
Door op www.wieisdebestemakelaar.nl het eigen kantoor op te zoeken (zoeken op kantoornaam is het eenvoudigste) kan daarna de pagina ‘geclaimd’ worden door de makelaar.

makelaarskantoor claimen op WIDBMNaast de NAWTE gegevens kan de makelaar het logo toevoegen, een eigen promotie tekst invoeren, aangeven welke dienstverlening er gegeven wordt vanuit het kantoor en bij welke organisaties het kantoor is aangesloten (branchevereniging / franchise organisatie).

Er zijn meer mogelijkheden bij het premium account .

De meeste rigoureuze vernieuwing: beoordelingen op makelaars niveau

Vooralsnog was het zo dat alle beoordelingen op een bult kwamen en allemaal onder het kantoor werden weergegeven. Sinds 1 januari kan de consument de individuele makelaar, taxateur of financieel adviseur zelf beoordelen.

Voor de grotere kantoren, en franchise organisaties,  is dit natuurlijk ontzettend interessant. Zo kan er...

Lees meer: Grote veranderingen bij de vergelijkingssite voor makelaars WieIsDeBesteMakelaar.nl

Afdrukken

Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro's minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt op basis van de Nibud-leennormen 2018 die vandaag door demissionair minister Plasterk aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Mensen die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen en geen loonstijging verwachten doen er verstandig aan om te zorgen dat zij nog dit jaar een bindende hypotheekofferte van hun geldverstrekker ontvangen.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Huizenkopers kunnen volgend jaar ongeveer hetzelfde lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af. In de brief van minister Plasterk worden de negatieve effecten van de nieuwe hypotheeknormen bij een gelijkblijvend inkomen niet vermeld. 

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100% van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101% worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notaris en de verhuizing te betalen.
Positief is dat volgend jaar een woning tot € 265.000 met NHG zekerheid kan worden gefinancierd. Dit jaar was dat nog € 245.000. Hierdoor zullen meer mensen  een hypotheek kunnen afsluiten met de NHG garantie en verzekerd zijn tegen een restschuld als onvoorziene omstandigheden een gedwongen verkoop van de woning noodzakelijk maken. Tegenover de eenmalige premiebetaling staat een rentekorting die kan oplopen tot 0,7%.