Afdrukken

De-makelaar-van-de-toekomst

In het afgelopen halfjaar heb ik twee keer mogen spreken over de toekomst van de makelaardij. Met name ‘ter inspiratie’. Eerst bij een hackathon van Perfectkeur , en gisteren op de Noordelijke NVM dag . In dit blog vind je het uitgeschreven script van het relaas.

—————————

Hallo! In de komende dertig minuten mag ik jullie meenemen in een blik op de toekomst.

Daarbij wil ik graag dat jullie de dag van nu vergeten. Dat jullie gaan denken in volgend jaar en verder. Daarbij maakt het niet uit of iets vandaag wel of niet kan.

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat iemand langskwam die dat niet wist.

De laatste grote schokgolf die door de makelaardij ging was de crisis. Dat gebeurt je, dat overkomt je, en daar heb je geen invloed op. Eigenlijk was die -achteraf- wel goed. Het kaf werd van het koren gescheiden en menig belabberde makelaar gooide het bijltje erbij neer.

De crisis heeft echter weinig verandering gebracht voor ‘hoe’ de makelaar makelde. Er diende wat meer werk verricht te worden, het binnenhalen van klandizie werd wat moeilijker, maar feitelijk is het ‘makelen’ zelf er niet door veranderd.

Terug naar het begin van deze eeuw

Hoe anders was dat 20 jaar geleden. Toen de fax nog gebruikt werd en NVM Masterplan de leidende database voor onroerend goed was. Met de komst van ‘het internet’, Funda en Realworks veranderde de manier van makelen drastisch.

Sindsdien? Is er niets veranderd. Nou ja, niets drastisch bedoel ik.
Elke makelaar heeft ondertussen veel gimmicks en technologische foefjes in gebruik genomen. Denk hierbij even aan 3D tekeningen, video, het klantenportaal, livestreaming van bezichtigingen, dronebeelden, matterport foto’s, chatbots op de website en ga nog maar even door.

Matterport 3d foto

Denk ook aan de introductie van Facebook en WhatsApp, waarbij de manier van communiceren tussen makelaar en klant is gewijzigd.

Maar dat is niet drastisch. Het is alleen een wijziging van de vorm, van het medium dat gebruikt wordt voor de communicatie.

Nieuwe drastische wijziging voor de makelaardij op komst

Nu, na 20 jaar lang allemaal redelijk hetzelfde gedaan te hebben sinds de opkomst van ...

Lees meer: Hoe technologie en automatisering de toekomst van de makelaardij gaat veranderen

Afdrukken

In de decennia voor de kredietcrisis waren beschikbaarheid van krediet en de snelle toename van hypotheekschuld de drijvende kracht achter de alsmaar stijgende woningprijzen. Sinds kort zijn het de vermogende beleggers en investeerders die de dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen zijn gaan bepalen, kortweg aangeduid met buy-to-let. Deze...

Lees meer: Andere spelregels door buy-to-let

Afdrukken

Door: Steve Keen

Ask a conventional economist about household debt and they’ll say it’s not an issue. The money you spend on repayments won’t be spent on shopping, but whoever gets that money will spend it and keep it circulating. Phil Dobbie asks Prof Steve Keen whether, in that case, debt matters. Listen in to hear Steve’s explanation on why it do...

Lees meer: Leiden hoge hypotheken tot lagere groei?

Afdrukken

In mei 2018 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Na een piek in a...

Lees meer: Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit

Afdrukken

Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro's minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt op basis van de Nibud-leennormen 2018 die vandaag door demissionair minister Plasterk aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Mensen die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen en geen loonstijging verwachten doen er verstandig aan om te zorgen dat zij nog dit jaar een bindende hypotheekofferte van hun geldverstrekker ontvangen.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Huizenkopers kunnen volgend jaar ongeveer hetzelfde lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af. In de brief van minister Plasterk worden de negatieve effecten van de nieuwe hypotheeknormen bij een gelijkblijvend inkomen niet vermeld. 

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100% van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101% worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notaris en de verhuizing te betalen.
Positief is dat volgend jaar een woning tot € 265.000 met NHG zekerheid kan worden gefinancierd. Dit jaar was dat nog € 245.000. Hierdoor zullen meer mensen  een hypotheek kunnen afsluiten met de NHG garantie en verzekerd zijn tegen een restschuld als onvoorziene omstandigheden een gedwongen verkoop van de woning noodzakelijk maken. Tegenover de eenmalige premiebetaling staat een rentekorting die kan oplopen tot 0,7%.