Afdrukken

De hoge hypotheekverstrekkingen (tot 100% van de woningwaarde) en de aflossingsvrije hypotheken in Nederland vind de ECB zorgelijk. Op dit moment is zo’n 50% van de Nederlandse hypotheekschuld bij banken aflossingsvrij en het derde kwartaal van 2023 hadden Nederlanders 768

The post ECB maat zich zorgen over Nederlandse...

Lees meer: ECB maat zich zorgen over Nederlandse aflossingsvrije hypotheken

Afdrukken

De Nederlandse huizenmarkt is zwaar oververhit. Tussen 2017 en 2022 stegen de huizenprijzen met gemiddeld 8 procent per jaar. In november 2021 waren koopwoningen zelfs ruim 20% duurder dan een jaar eerder, de grootste prijsstijging sinds de start van de

The post Wat gaan de huizenprijzen doen in 2024? first appeared on huize...

Lees meer: Wat gaan de huizenprijzen doen in 2024?

Afdrukken

Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro's minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt op basis van de Nibud-leennormen 2018 die vandaag door demissionair minister Plasterk aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Mensen die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen en geen loonstijging verwachten doen er verstandig aan om te zorgen dat zij nog dit jaar een bindende hypotheekofferte van hun geldverstrekker ontvangen.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Huizenkopers kunnen volgend jaar ongeveer hetzelfde lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af. In de brief van minister Plasterk worden de negatieve effecten van de nieuwe hypotheeknormen bij een gelijkblijvend inkomen niet vermeld. 

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100% van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101% worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notaris en de verhuizing te betalen.
Positief is dat volgend jaar een woning tot € 265.000 met NHG zekerheid kan worden gefinancierd. Dit jaar was dat nog € 245.000. Hierdoor zullen meer mensen  een hypotheek kunnen afsluiten met de NHG garantie en verzekerd zijn tegen een restschuld als onvoorziene omstandigheden een gedwongen verkoop van de woning noodzakelijk maken. Tegenover de eenmalige premiebetaling staat een rentekorting die kan oplopen tot 0,7%.