Afdrukken

Forse daling in aantal hypotheken voor starters

De gemiddelde hypotheeksom is nog nooit zo hoog geweest als in het derde kwartaal van 2017 (€287.000,-). Na een relatief stabiele hypotheeksom over de eerste twee kwartalen van 2017, groeit
de gemiddelde hypotheeksom in het derde kwartaal van 2017 weer. Ook stijgt het aantal verstrekte hypotheken
...

Lees meer: Recordhoogte gemiddelde hypotheeksom door gespannen woningmarkt

Afdrukken

Call to action onderzoek

Wanneer een huis te koop gezet wordt wil je als makelaar graag 1 ding. Dat het huis verkocht wordt, liefst zo snel mogelijk en voor een bedrag waar de verkopers blij van worden. Maar wat moet daarvoor gedaan worden?

Het begint met in contact komen met een potentiële koper. Zonder dat contact volgt er geen verkoop (met tussenstappen). Dan zou het toch logisch zijn als de makelaar op enigerlei wijze duidelijk probeert aan te geven wat er van iemand verwacht wordt? De Call to Action.

Vrijwel iedereen die op zoek is naar een huis begint de zoektocht op een website. Vaak zal dat funda zijn, maar ook op andere woningportalen (huislijn, jaap, pararius) of de website van de makelaar zelf wordt gekeken. Dat is dan ook exact de plek waar de Call to Action te vinden hoort te zijn. Alleen ontbreekt die. Vaak.

Onderzoek naar Call to Action

Van 100 onderzochte beschrijvingsteksten bij een huis op funda heeft 87% geen enkele Call to Action. Alleen een beschrijving.
Wanneer er wel een aanmoediging tot actie is, is dat:
5% – verwijst naar de eigen website
3% – maak een afspraak
3% – kom eens langs
2% – bel uw aankoopmakelaar
(bekijk hier de 100 huizen waar naar gekeken is)

Een groot gemis bij bijna al deze oproepen tot actie is dat ze geen antwoord geven op de vraag: Waarom?

Waarom moet ik een afspraak maken? Waarom zou ik langs moeten komen? Waarom zeg jij als verkoopmakelaar dat ik een aankoopmakelaar moet bellen?

De Call to Action wordt niet optimaal benut

Juist door dit wel te doen werd Systeem Makelaardij uitgeroepen tot winnaar van de Marketing Award door Vastgoed Actueel .
Menig aanwezige was overigens verbaasd over het feit dat zo iets simpels, eenvoudigs, de Marketing Award kon winnen.

Iets wat eigenlijk elke makelaar vanaf vandaag (ook) kan doen.
Waarom je dat zou willen doen? Om een huis verkocht te krijgen is het cruciaal dat je in contact komt met die potentiële koper. Als die persoon net niet, of net wel de moeite neemt om de makelaar te benaderen is al het verschil.

Daarom wil je er voor zorgen, als...

Lees meer: De Call to Action wordt niet optimaal benut

Afdrukken

Middeninkomens hebben beperkt toegang tot de sociale huursector, maar verdienen ook niet altijd genoeg om een vrijehuursectorwoning te betalen. Deze studie brengt in beeld waar middeninkomens wonen, wat ze kunnen uitgeven aan wonen en welke mogelijkheden er zijn om het aanbod aan betaalbare en toegankelijke huurwoningen voor middeninkomens te...

Lees meer: Middeninkomens op de woningmarkt: ruimte op een krap speelveld

Afdrukken

Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro's minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit blijkt uit berekeningen die Vereniging Eigen Huis heeft gemaakt op basis van de Nibud-leennormen 2018 die vandaag door demissionair minister Plasterk aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Mensen die maximaal moeten lenen om een huis te kunnen kopen en geen loonstijging verwachten doen er verstandig aan om te zorgen dat zij nog dit jaar een bindende hypotheekofferte van hun geldverstrekker ontvangen.

Minder hypotheek bij gelijkblijvend inkomen

Huizenkopers kunnen volgend jaar ongeveer hetzelfde lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af. In de brief van minister Plasterk worden de negatieve effecten van de nieuwe hypotheeknormen bij een gelijkblijvend inkomen niet vermeld. 

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100% van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101% worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notaris en de verhuizing te betalen.
Positief is dat volgend jaar een woning tot € 265.000 met NHG zekerheid kan worden gefinancierd. Dit jaar was dat nog € 245.000. Hierdoor zullen meer mensen  een hypotheek kunnen afsluiten met de NHG garantie en verzekerd zijn tegen een restschuld als onvoorziene omstandigheden een gedwongen verkoop van de woning noodzakelijk maken. Tegenover de eenmalige premiebetaling staat een rentekorting die kan oplopen tot 0,7%.